
Kurban etini ilk günler yemek şifa mı?
Soru Detayı– Kurban eti ilk 4 gün mübarektir/daha hayırlıdır/şifadır benzeri bir nakil var mı?
– Kurbanlık etinin, ilk günlerinde yemenin şifa/mübarek ve daha hayırlı olduğuna dair bir söz veya ayet var mı?
Değerli kardeşimiz,
Kurban kesmek ibadettir, her ibadette olduğu gibi kurban ibadetinde de elbette maddi-manevi şifalar, bereketler ve hayırlar vardır.
Ancak ilk üç gün Kurban etinin şifa olduğuna dair bir bilgiye rastlayamadık.
Bu hüküm şu manadaki hadis rivayetinden çıkarılmış olabilir:
Rivayete göre, Peygamber Efendimiz (asm) “Ey Medine halkı! Kurban etini üç günden fazla yemeyin.” diye buyurdu. Bunun üzerine “Çoluk çocuğumuz var, hizmetçilerimiz var… bunları ne yapacağız.” diye şikayette bulundular. Peygamber Efendimiz de (asm) şöyle buyurdu:
“O halde, yiyin, yedirin, evinizde de biriktirin.”(Buhari, h. no: 5569; Müslim, h. no: 1947)
Peygamber Efendimizin (asm) bu tavrı, değişik yorumlara ve farklı gerekçelere dayandırılmıştır. (bk. Fethu’l-Bari, 5569-5570)
“Kurban etini üç günden fazla yemeyin tasadduk edin.” manasındaki hadis-i şerifi, özellikle yokluğun ve kıtlığın bulunduğu dönemlerle ya da fakir-fukaranın çok olduğu yerlerle ilgili olarak anlamak daha uygun olur. (bk. Nevevi, h.no: 1971-72)
Dr. Ali Akben’in şu açıklamalarını da okumanızı tavsiye ederiz:
Kurban Eti Şifa Kaynağıdır. Peki Kurban Eti Nasıl Şifa Olur?
Yüce Mevlamızın adını zikrederek kestiğimiz hayvanların etlerinin şifası ile ilgili birçok değerlendirme eminim sizler de duymuşsunuzdur. “Bismillahi Allahu ekber” kelimesini yüksek sesle keseceğimiz hayvana duyurarak kesim alanına getirmenin sağlık ve şifa ile ilgisi olabilir mi?
Bayramlık hayvanlarla ilgili dini hükümleri çoğumuz biliriz. Sağlıklı olması, azalarından noksan olmaması hususuna azami dikkat ederiz. Kurbanlık hayvanların cennet durağı olmasından dolayı da gürbüz ve canlı olanlarını tercih ederiz.
Kurbanlık hayvanlarımız, kesimin yapılacağı bayram sabahına kadar âdeta evlerimizde özel bir misafir olarak sevilir sayılır ve hane halkının âdeta muhabbetine muhabbet katar. Bu süre zarfında hayvanda stres gerginlik, kızgınlık, azgınlık gibi olumsuz negatif enerjilerde bu muhabbet ortamında âdeta nötr hale gelerek salgılanan zararlı hormonlar yok edilir.
Kurbanın Maddi ve Manevi Faydaları
Kurban Bayramı sabahı namazla birlikte kazanılan manevi atmosferde kurbanlıklar kesilmeye başlamadan zikredilen Allah adı ve onun adına yapılan kesim sırasında, sanki kestiğimiz hayvanda tam bir teslimiyet halini çoğu kez hepimiz müşahede etmişizdir. İşte bu teslimiyetin kurbanlık hayvanda meydana getirdiği gevşeme kesilen hayvanın kanını son damlasına kadar dışarı akıtıyor.
Kurban olan hayvanın eti bütün bu manevi atmosfer sebebiyle, kandan, kirden, stres hormonlarından, mikroptan arınarak hem manen hem de madden tam bir temizlenme ile bize nimetini hediye eder. Hayvanın hücrelerine kadar bu temizlenme sonucu bize sunduğu proteinleri yağları mineral ve hücreleri, tüm doku ve organları Rabbimizin ismi celali vasıtası ile âdeta yıkanır durulanır.
Bunu Nereden Anlıyoruz?
Son yıllarda Batılı ülkelerde ve ülkemizde ekonomik nedenlerden ötürü çeşitli kesim teknikleri ile kanı tam akıtılmadan kesilen hayvanların etleri, el değmeden yapıldığı için başlangıçta hoşumuza gidebilir. Madden temizlik noktasında pek sorun yok gibi. Ancak kesim sırasında hayvanla insan teması sanki yok gibidir. Bu şartlar altında kesim yerine gönderilen hayvan yoğun bir stres altındadır. En önemlisi de maneviyatsız bir şekilde kesilmiştir. Bu etlerde çeşitli hastalıklar yanında hayvanda oluşan yoğun stres nedeni ile kanda biriken stres hormonlarının marifeti sonucu birçok hastalığı bizlere bulaştırma potansiyellerinden bahsedilmektedir.
Bu şekilde modern mezbahalarda kesilen hayvan etlerinin renginin koyu kırmızı sert, siyahımsı ve ağır kokulu olduğunu da biliyoruz. Konu ile ilgili yapılan bilimsel çalışmalar yeterli olmamakla birlikte durum aynen böyle.
Tekbir, tehlil ve besmele ile kesilen hayvan etlerinin açık kırmızımsı, pembe gül renginde olduğunu da biliyoruz. Tekbirlerle ve Allah’ın adı ile kesilen hayvanların etlerinin laboratuvarlarda incelemeleri ve mikroskobik tahlillerinde ise etlerde stres hormonlarına, mikroplara daha az rastlandığı yönünde yapılmış yeterli olmayan çalışmalardan da anlaşıldığı gibi durum sadece hijyenik ortam sağlanarak sağlıklı olunamıyor.
Yenilmesi Haram Olan Hayvanlar
Yüce Mevlamız kendi adı ile kesilmeyen hayvan etlerini bize yasak ederken, sanırım bu sağlık öğütlerine kulak vermemizi istiyor. Bize birer emanet olan bedenlerimizi doku ve organlarımızı koruma hususunda da bizleri bir kez daha uyarıyor.
Mikroskopun icat edilmediği yıllarda göremediğimiz mikropları virüsleri bugün görmemiz bazı hastalıkları daha iyi anlamamızı sağlamıştır.
Bugün göremediğimiz birçok başka sebepte çağımızın buhranlı insanının elleri ile kendine verdiği zararlardan maneviyatsızlıklardan olabilir.
Besmelesiz yapılan her işin Allah’ın adının zikredilmediği her atmosferin enerji yükü bizlerde ağırlık, arıza, hastalık, stres, yorgunluk gibi sonuçları bedelleri olacaktır. (bk. Dr. Ali Akben, Altınoluk Dergisi, Sayı: 274)
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Kurban Hizmeti - 7/24 Güvenilir Hizmet
Kurban Hizmeti olarak, ibadetlerinizde size destek olmak ve ihtiyaçlarınıza cevap vermek için 7 gün 24 saat hizmetinizdeyiz. Her zaman yanınızda olmayı ilke edindiğimiz hizmet anlayışımızla, kurban bağışlarınızı güvenle gerçekleştirebilmeniz için buradayız.
Kurbanlık Fiyatlarımız:
- Keçi: 1750 TL
- Koyun: 2000 TL
- Koç: 2250 TL
Bizimle iletişime geçmek çok kolay! Sorularınız, bağışlarınız ve bilgi almak için 0551 928 5784 numaralı telefonumuzdan her zaman bize ulaşabilirsiniz.
Kurban ibadetlerinizi en sağlıklı ve doğru şekilde yerine getirmeniz için Kurban Hizmeti olarak yanınızdayız. Güvenilir, şeffaf ve profesyonel hizmet anlayışımızla her zaman hizmetinizdeyiz.
Sizin için buradayız!