✅ %100 güvence ve tam iade garantisi!

BUGÜN ALLAH İÇİN NE YAPTIN?

Kendimi ölüm veya cehennem ile korkutsam olur mu?

Soru Detayı

Ben bir türlü bir böyle tam bir şekilde ibadetlere başlayamıyorum. Çünkü kafamda bir düşünce var. Ben ölümü hatırlıyorum cehennemi düşünüyorum ama ibret olmuyor çünkü kafamda hep şu var ‘ben Allah’tan mı korkuyorum yoksa ölümden mi, ya da Allah için mi ibadet ediyorum yoksa cennet için mi yoksa cehennem korkusundan mı. Yani hocam artık ölüm bile bana ibret olmuyor çünkü aklımda hep şunu diyorum ALLAH EMRETTİĞİ İÇİN DEĞİL DE ÖLÜM KORKUSUNDAN MI İBADET EDECEĞİM? O kadar beynimi kemiriyor ki ibadet etmiyorum sanki çıkar için ibadet ediyormuşuz gibi aylardır beynimi kemiriyor.

Değerli kardeşimiz,

Hepimiz her an imtihandayız. İmtihan sorumuz ise en zayıf ve en hassas olduğumuz noktadan gelir.

Anladığımız kadarıyla dini hassasiyeti yüksek olan, vicdanlı ve aynı zamanda düşünen ve sorgulayan birisiniz.

İşte şeytan da size bu cepheden yaklaşıp vesvese vermektedir. Bu kişiyi, hayra değil, şerre götürür. Nitekim size namazı bıraktırmıştır

Ayrıca şeytan içinize attığı şüpheyi rasyonelleştirerek nefsinizi de susturmak istemektedir. Oysaki siz ibadetleri aslında Allah için yerine getiren birisiniz.

Çünkü gerçekten çıkar için ibadet eden biri, bunu bu kadar sorgulamaz.

Ayrıca bu sorgulama sadece size de ait değil.

Çünkü sahabeler, veliler bile bu sorularla yüzleşmişlerdir.

Çünkü bu, imanla aklın karşılaşma noktasıdır.

Bu çerçevede size tavsiyelerimiz şunlardır:

Niçin İbadet Ediyoruz?

İbadetlerin amacı birden fazladır. Evet, öncelikli amacı Allah emrettiği içindir, ama yanı zamanda ibadet Allah ile kul arasındaki bir sohbettir, iletişimdir, kul olduğunu, aciz ve zayıf olduğunu Allah’a bildirmektir.

Ayrıca ibadet şükürdür, zikirdir, tefekkürdür. Yani geçmiş ve şimdi sahip olduğumuz nimetlerin şükrüdür, Allah’ı zikretmektir. Allah’ın azameti karşısında hayret etmek, O’nun azametine secde etmektir. ‘O’ndan korkarak tekrar O’na sığınmaktır.

Görüldüğü gibi, Allah emrettiği için ibadet etmek esas olsa bile, Allah’tan korkarak ibadet etmek de ibadetin ruhuna bütün bütün aykırı değil, çıkarcılık değil.

Nitekim ayet ve hadis-i şerifler müminleri ölümü sık sık düşünmeye ve Allah’tan korkmaya davet etmeleri de bunu kanıtlıyor.

“Ey İsrailoğulları! Size verdiğim nimetimi hatırlayın, bana olan sözünüzü tutun ki, ben de size olan sözümü yerine getireyim. Bir de benden, yalnızca benden korkun!” (Bakara, 2/40)

“Ey iman edenler! Kudret ve yüceliğine yaraşır bir biçimde Allah’tan nasıl korkmak gerekiyorsa öylece korkun ve ancak O’na gönülden boyun eğmiş Müslümanlar olarak can verin.” (Âl-i İmrân, 3/142)

“Lezzetleri acılaştıran ölümü çok hatırlayın.” (Nesai, Cenâiz, 3)

Korku İle Başlayan İbadet, Yolculuğun Sadece Başlangıcıdır

Allah’ın rızasını kazanmak ve O’na layık en üst seviyede kul olma süreci aşama aşma gerçekleşir. Nasıl normal bir insan, hemen evliya seviyesine çıkamıyor, bunun için manevi basamakları aşması gerekiyorsa, en ileri seviyede bir ibadet için de Allah’tan korkarak, Cenneti ümit ederek ibadet etmesi gayet normaldir.

İnşallah bunlar devam ettikçe, imanını güçlendirdikçe sadece ve sadece Allah’ın rızası için ibadet etme olgunluğuna kavuşacaktır. Çünkü zamanla bu korku sevgiye dönüşür. İnsan birini tanıdıkça sever. Allah’ı tanıdıkça ibadet, korkudan sevgiye geçer.

Bunun yanında şunun da bilinmesi gerekir ki, Allah’tan veya cehennem azabından korkarak yapılan ibadetler, kişinin manevi basamakları adım adım aşması dışında, kişiyi en azından manevi sorumluluktan kurtarır.

Çıkar İçin İbadet Meselesi

Diyorsunuz ki: “Sanki sadece çıkar için ibadet ediyorum, o zaman bu sahte olmaz mı?”

Ama şunu unutmayın: İnsan tamamen çıkarlarından bağımsız hareket eden bir varlık değildir. Açken yemek yersin, uykun gelince uyursun, sevilmek istersin… Bunlar çıkar mı? Evet. Ama insanîdir.

Allah da zaten senin çıkarlarını gözetmeni yasaklamıyor. Nitekim Kuran-ı Kerim’de “Cennet” sık sık teşvik olarak sunulur. Çünkü Allah insan fıtratını bilir. Seni motive eden şeyi hor görmez, onu eğitir.

“Resulüm! İman edip salih ameller işleyenleri şöyle müjdele: Altlarından nehirler akan cennetler onlar içindir. Ne zaman kendilerine cennet meyvelerinden bir şey ikram edilse, her defasında: “Bu, daha önce dünyada yediğimiz şey!” derler. Oysa bu rızıklar, renkte ve şekilde birbirinin benzeri, fakat tatta ve keyfiyette çok yüksek kıymette olmak üzere kendilerine ikram edilecektir. Orada onlara tertemiz eşler verilecek ve orada ebedî kalacaklardır.” (Bakara, 2/25)

Kendini Yargılamayı Bırak

Bu sorgulamalar seni kötü yapmaz. Aksine bu, samimiyetinin ve hassasiyetinden kaynaklanıyor. Bundan dolayı kendini suçlama, ama sorgulamanın seni nereye götürdüğü üzerine düşün.

Niyetini Sık Sık Tekrar Et

Niyetin aslında Allah’ın rızası için ibadet etmektir. Ama zaman zaman aklına Allah korkusu ve ölüm geliyor. Bunun için şöyle dua edebilirsin:

“Ey Allah’ım tam anlamasam da tam hissedemesem de, Sen istediğin için yapıyorum. Zamanla kalbimi sana yaklaştır, ibadeti hakkı ile yerine getiren kullarından eyle.”

Veya

“Allah’ım, beni Senden korktuğum için değil, Seni sevdiğim için ibadet eden kullarından eyle. Kalbimi daraltan vesveselerden kurtar. Beni huzurla Sana yönelten bir kul eyle.”

İbadetin Anlamı Üzerine Okumalar Yap

İbadetin manası ve niçin ibadet ediyoruz?, gibi konularda tefsirlerden ilgili bölümleri sık sık okuyun.

Örneğin, Sözler isimli eserin 6. 9. 21. Söz’leri okuyun.

Namazın Anlamını Düşün

Namaz kılarken okuduğun surelerin ve duaların anlamlarını düşünmeye çalış. Bu, zihninin dağılmasını engelleyecek ve huşu içinde olmana yardımcı olacaktır.

Allah’ın Huzurunda Olduğunu Hisset

Namaz kılarken Allah’ın seni gördüğünü ve duyduğunu hatırla. O’nun huzurunda olduğunun bilinciyle hareket etmek, kalbinin yumuşamasına ve huşu içinde olmana katkı sağlayacaktır.

Vesveselerle Mücadele Etme

Aklına kötü düşünceler geldiğinde onlarla mücadele etme. Onları görmezden gel ve namazına odaklanmaya çalış. Zamanla bu vesveselerin azaldığını göreceksin.

Sık Sık Dua Edin

Bu sürecin en tehlikeli kısmı Allah ile olan irtibatınızı kesmenizdir. Onun için hiç olmazsa günde beş defa Allah’a dua edin, O’nunla sohbet edin, yardımını isteyin. Böylece kalbi irtibatınız kesilmemiş olacaktır.

 

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet


Kurban Hizmeti - 7/24 Güvenilir Hizmet

Kurban Hizmeti olarak, ibadetlerinizde size destek olmak ve ihtiyaçlarınıza cevap vermek için 7 gün 24 saat hizmetinizdeyiz. Her zaman yanınızda olmayı ilke edindiğimiz hizmet anlayışımızla, kurban bağışlarınızı güvenle gerçekleştirebilmeniz için buradayız.

Kurbanlık Fiyatlarımız:

  • Keçi: 1750 TL
  • Koyun: 2000 TL
  • Koç: 2250 TL

Bizimle iletişime geçmek çok kolay! Sorularınız, bağışlarınız ve bilgi almak için 0551 928 5784 numaralı telefonumuzdan her zaman bize ulaşabilirsiniz.

Kurban ibadetlerinizi en sağlıklı ve doğru şekilde yerine getirmeniz için Kurban Hizmeti olarak yanınızdayız. Güvenilir, şeffaf ve profesyonel hizmet anlayışımızla her zaman hizmetinizdeyiz.

Sizin için buradayız!

Telefon
WhatsApp
kurban bağışı
kurban bağışı